Dette går strømmen til:
Strømprisen er i dag på ca 80 øre pr kilowatttime inkludert avgifter. Her ser du hva ulike gjenstander rundt i huset koster deg i året.
En vanlig bolig på ca. 125 kvadratmeter, og som bare bruker elektrisitet til oppvarming, bruker rundt 16.500 kilowatt timer (kWh) i året på oppvarming, viser tall fra Enova. Det er om lag to tredjedeler av boligens totale energibehov på 25.000 kWh.
Med en strømpris på 80 øre pr kWh kan du dermed huke av over 13.000 kroner på strømregningen din.
Senker du temperaturen fra 21 til 20 grader, reduserer du forbruket til oppvarming med ca. fem prosent. Senker du innetemperaturen med en fattig grad i et helt hus, sparer du rundt 650 kroner i året på 125 kvadratmeter.
Dette vil selvsagt variere kraftig med boligens størrelse, type og beliggenhet. En moderne, liten leilighet, omgitt av andre leiligheter, bruker kanskje lite strøm til oppvarming. En stor, eldre bolig med mange og trange rom, og som ligger fritt til i et vinterkaldt område av landet, trenger mye mer energi.
Bruker lite. Vanlige husholdningsapparater bruker faktisk ikke så mye strøm. Hva er for eksempel energiforbruket som går med til å koke to liter vann i en vannkoker? Ifølge Enova er det 0,20 kWh. Er strømprisen 80 øre, betyr det 16 øre i brukt strøm.
Det som drar mest strøm på kjøkkenet, er kjøleskapet og fryseboksen, der kan det fort gå 300 kroner i løpet av året. Men selv det er ikke mye i den store sammenhengen.
Varmtvann kan koste. En ti minutters dusj fra et «gavmildt» dusjhode som gir 16 liter pr minutt, har et energiforbruk på 6,5 kWh.
Dusjer du i ti minutter hver dag, utgjør det 2370 kWh pr år. Om strømmen koster 80 øre pr kWh, betyr dette at hver dusj på 10 minutter koster deg cirka 5 kroner og 20 øre. To tenåringer i huset kan imidlertid øke denne posten betraktelig.
Et vanlig badekar er på ca 200 liter. Regner vi med 40 grader i badekaret og kaldtvannet er 5 grader, vil energiforbruket bli ca 8 kWh eller 6,4 kroner. Det er litt mer enn en ti minutters dusj.
Støvsuge i 30 minutter? Her er det også variasjoner på hvor kraftig en støvsuger er, men i dette eksempelet benytter vi en støvsuger på 1300 watt. En halvtimes støvsuging bruker da bare 0,5 kWh, eller 40 øre hvis strømprisen er 80 øre.
Bærbar pc. Basert på en dansk undersøkelse bruker en ny laptop fra 16 watt, men vær oppmerksom på at dette kan variere. En times bruk koster da ikke mer enn 1,3 øre i strømforbruk ved en strømpris på 80 øre.
TV. Nye 46 tommers skjermer har et effektuttak på om lag 100 watt eller lavere. En helt ny skjerm bruker minst, og det utgjør bare 24 øre for tre timers tv-titting.
Mer og mer. Det finnes selvsagt flere ting som trekker strøm i et hjem. Vaskemaskin, tørketrommel, ekstra fryser, vinskap, flere pc-er, skrivere osv. Har du flere småbarn, må du regne med at vaskemaskin og tørketrommel går nærmest kontinuerlig.
En vask på 60 grader bruker 1 kWh per gang, altså 80 øre. Går vasken tre ganger daglig, koster det opp mot 900 kroner i året.
Men heller ikke det er jo avskrekkende. Og husk: Nye, moderne hvite- og brunevarer bruker mindre energi på å gjøre samme jobb som gamle og umoderne.
Kilde: Dine Penger